Leif Andersson

Violvägen 5

783 50 Gustafs

 

070-7687100

bolean1@live.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Galleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Leif Andersson

En konsthantverkare som förenar estetik med praktiskt nytta, presenterar sig slöjdaren Leif Andersson.

 

Mina brödfat, svepaskar och andra bruksföremål i trä finns spridda över hela världen och jag är stolt över att få föra traditionen vidare. Mitt träslöjdsintresse började redan i skolåldern och har sedan dess bedrivits på hobbynivå.

Jag gick i lära hos en ”old man” 1987 och fick då lära mig ett mycket gammalt konsthantverk, att tillverka alster i svepteknik. Sedan dess har jag tillverkat, utvecklat och designat egna produkter inom detta hantverk. Knäckebrödsaskar, salladsskålar, frukt- och brödfat med dekorativa sömmar av björkrot och andra praktiska bruksföremål i trä kan jag visa upp i min slöjdverkstad.

Somliga tycker att föremålen är för fina för att användas, men det är helt fel. Ju mer man använder dem, desto finare patina får de. Ibland ser jag medvetet till att undersidan på ett brödfat blir finare än framsidan, så att det blir som ett konstverk i ådermönstret när man hänger fatet på väggen.

Huvudsakligen arbetar jag i lövträ som rönn, lönn, björk, hägg och klibbal. Även fruktträd som äpple, päron och körsbär använder jag med fördel. Syr gör jag med kluvna björkrötter.

Jag fäller själv träden och skär upp svepen. Medan svepen böjs när de är råa, måste lock- och bottenvirke ligga och torka i minst ett år innan det kan användas.

Jag blev 1900-talets siste och 2000-talets förste att erhålla Handels Kulturstipendium för mina arbeten i denna slöjdteknik.

2002 förkovrade jag mig ytterligare i denna teknik på Slöjdarnas gård, Sätergläntan i Insjön. Har också sammanställt en liten skrift i detta ämne, ”Trä små skrifter”. Jag har också deltagit i ett flertal utställningar och slöjdmässor på olika platser i vårt avlånga land och mina mycket uppskattade alster har köpts av även utländska gäster och finns därför spridda i många andra länder.

Man behöver ingen utrymmeskrävande verkstad för att ägna sig åt svepteknik.

Folk tror att man behöver en kolossal uppsättning verktyg, men det räcker i princip med stämjärn, en såg, en lite hyvel och några vassa knivar.

Jag tycker att det är enormt roligt att få utöva och föra denna mycket gamla tradition vidare till kommande generationer!